среда, 17. август 2016.





              PLANETE



Anticki astrolozi su bili u nedoumici u odnosu na pol planete. Mnoge od njihovih kontradikcija se javljaju zbog nerazlikovanja prirodnog pola planete i pola pozicije koju planeta zauzima u horoskopu. Dalji uzrok teskoca je bio njihov obicaj da pokusaju da postave sve u jasno odredjeni red, koji je, premda zadovoljava formu, najuobicajeniji izvor gresaka u Astrologiji.
Prema Ptolomeju, planete sa suvim uticajem su muske, a one sa vlaznim zenske. Prema Placidusu, muske planete su "vruce i hladne", a zenske "suve i vlazne". To su pokusaji, i zbog toga protivrecni, da se pol planete stavi u sklad sa njihovim raspolozenjem ili temperamentom, sto je nepotreban i vestacki nacin razlikovanja. Najprirodniji nacin je posmatrati pozitivnu ili negativnu prirodu planetarnog uticaja, bolje nego njegovu vezu sa srednjovekovnim fiziolozofskim teorijama.
Glavni medju odnosnim polovima kod planeta jesu Sunce i Mesec, prva kao glavna muska, a drugi kao glavna zenska planeta.
Od ostalih tela, Venera i Neptun su zenski, Mars, Jupiter, Saturn i Uran su muski.Pluton moze, takodje biti ukljucena u ove druge.
Planeta Merkur ne moze jasno biti odredjena kao pol i obicno se naziva hermafroditnom planetom, ili onom koja uzima osobine oba pola.
Priroda samog Merkura je uglavnom muska. Posto prihvata prirodu planete sa kojom je u najjacem aspektu ili planete koja vlada znakom u kojem se nalazi, polne karakteristike koje ispoljava ce varirati u razlicitim horoskopima, bivajuci u nekima muski, u nekima zenski, a ponekad dvopolan u slucajevima fizickog ili psihickog hermafroditizma.
Planete u horoskopu predstavljaju ne samo licne kvalitete i karakteristike, vec takodje i one s kojima natus dolazi u kontakt i koji uticu na njega. Muske planete obicno, predstavljaju muske rodjake, prijatelje i poznanike, a zenske zene. Koristim rec obicno, jer ponekad se desava da muska planeta predstavlja zenu vrlo muzevnog tipa, a zenska planeta oznacava feminiziranog muskarca, ali to su izuzetni slucajevi .
ZRELI LJUDI
Uglavnom, Sunce oznacava zrele ljude i one koji su na uticajnoj ili autoritativnoj poziciji, ili ostvaruju neku kontrolu nad natusom ili njegovim poslovima. Sunce oznacava kraljevsku vlast i plemstvo, oca, poslodavca i, u zenskim horoskopima, muza.
MLADJI LJUDI
Mars oznacava mladje ljude, obicno one u tridesetim ili u kasnim dvadesetim godinama, kada su psihicke sile i energije na vrhuncu. Jupiter predstavlja ljude srednjih godina i sigurne pozicije, profesionalne ljude u cetrdesetim i pedesetim, i medju rodjacima natusove ujake.
STARIJI LJUDI
Za Uran se obicno kaze da pokazuje vrlo stare ljude, dede, i ostale cije godine su iza granice uticaja Saturna. U prakticnoj Astrologiji, ipak, nadje se da Uran, dok bez sumnje gospodari dedama, obicno ne pokazuje ljude poodmakle dobi. vec se ukazuje na ljude Uranovog tipa kao sto su okultisti, pronalazaci, avijaticari, elektricari, ekscentrici .
MLADI LJUDI
Merkur predstavlja mlade ljude oba pola kao i pisce, blagajnike, glasnike i ostale koji slede Merkurovske preokupacije. Medju rodjacima obicno predstavlja vrsnjake ili, drugim recima, bracu, sestre i rodjake.
ZENE
Medju zenskim planetama Mesec je glavni pokazatelj zena uopste i celog zenskog pola. Ako je vrlo jak u horoskopu, jako pojacava zenske osobine kao osecajnost, mastu, intuiciju i jedan je od faktora koji feminiziraju muskarca, pod uslovom, normalno, da se i ostali uticaji sloze. Medju rodjacima Mesec upravlja majkom i suprugom.
Venera, normalno, pokazuje vise prefinjen i umetnicki tip zene nego Mesec, mada, ako je Venera lose locirana i pod aflikcijom, moze oznaciti zenu najnizeg tipa. Obicno se, ipak, zeni oznacenoj Venerom pripisuje vise sarma nego njenoj lunarnoj sestri, bez obzira kojem sloju drustva pripada. U odnosu na Mesec, Venera u porodici upravlja mladjim zenama.
Neptun, druga planeta cija je priroda zenska, ne pojavljuje se specijalno da ukaze na zenu u horoskopu i veoma cesto predstavlja muskarca.



Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

LJUBAVNI HOROSKOP OD 30.11 DO 06.12.2020

    OVAN ZNAK I PODZNAK: Zauzeti pripadnici ovog znak I podznaka ce imati problem kroz komunikaciju sa partnerima vecinom zbog posla,jer su ...